The Pinebank Promontory juts far out into Jamaica Pond, giving it a restful sense of seclusion.

Audiences escape the heat of the city on the lawn under towering London Planetrees.

The now-demolished Pinebank house was a defining feature – but now the site offers a more flexible and natural open area.

The Pinebank Promontory is named after a house built for the Perkins family in 1806, and then rebuilt in 1848. For decades, the deteriorated condition of the building and the necessity of a security fence prevented the public from enjoying the promontory. When it became clear that the structure could not be saved, the Solomon Foundation helped sponsor a series of public workshops to discuss the future of the site.

Manyworkshop participants spoke of the need for a flexible gathering place for cultural events as well as a place of quiet retreat. Victor Walker, landscape architect, was hired by the City of Boston to develop a distinctive landscape design featuring an outline of the house in granite blocks. The three landmark trees received horticultural care and have emerged as a character-defining feature of the site. The site – located far back from the parkways – is used for enjoyment of the park and for public concerts.

Located on the northeast side of Jamaica Pond.
2006
Sponsored public workshops and horticultural care.
$10,000
Complete
Interaction Associates for Social Change
Walker Kluesing Design Group